loader image

Meny

Kravspecifikation för ny hemsida.

juni 14, 2021

Funderar ni på att designa om er nuvarande hemsida eller stärka er digitala identitet, kan det i tidigt skede vara värt att tänka igenom kravspecifikationen. Vi hjälper självklart våra kunder att definiera mål och strategi i projektets tidiga faser, men det finns vissa saker som kan vara värt att tänka igenom när projektet planeras.

7 frågor du bör ställa för att fastställa kravspecifikationen

1. Ert företag – Vilka är era kärnvärden och vad urskiljer just er?

Vad är er USP? Hur skiljer ni er från era konkurrenter? Varför skall någon köpa just er produkt?

2. Ert varumärke – Vad står det för och hur kommunicerar ni det?

Har ni ett existerande brand eller är det något som vi skapar från början? Har ni en grafisk profil som ni kan dela med utav och har ni några synpunkter på det estetiska intrycket?

3. Era kunder – Vilka är det och hur når ni dem?

Vilken målgrupp eller målgrupper riktar ni ert erbjudande till? Fokuserar ni främst på B2B eller B2C? Når ni rätt målgrupp eller skulle ni vilja marknadsföra er mot en ny? Vilket problem löser ni för era kunder?

4. Era konkurrenter – Vilka är det och vad gör er bättre?

Vilka är dina huvudkonkurrenter? Vad gör de bäst respektive sämst? Tänk igenom både existerande och framtida, potentiella konkurrenter.

5. Ert projekt – Vad är syftet med projektet?

Är det en ny verksamhet eller vill ni modernisera er nuvarande hemsida? Hur gammal är den? Finns det något som fungerar bra/dåligt med nuvarande hemsida?

6. Era mål – Vad vill ni uppnå?

Vad vill du uppnå med ditt projekt? Kommer KPI:er användas för att mäta om ni lyckats? T ex fler kvalificerade leads, längre tid spenderad på hemsidan, lägre avvisningsfrekvens osv.

7. Din plan – När och hur vill du komma dit?

Vilka är huvudintressenterna? Har du en timeline eller specifik deadline för att komma dit? Vad är den allokerade budgeten för projektet?

Varför kravspecifikationen är så viktig

När ni väl bestämt er för en ny hemsida kan det vara lätt att bli ivrig och försöka slutföra projektet så fort som möjligt. Risken att sätta igång ett projekt utan en kravspecifikation är att slutresultatet inte blir som förväntat.

Genom en specifikation kan samtliga intressenter ställa sig på samma sida och bestämma hur den slutgiltiga versionen ska fungera och se ut. Vidare får ni i ett tidigt skede underlag för vad som är viktigt att framhäva, hur designen ska se ut och framförallt vilken målgrupp den nya webbplatsen utvecklas för.

- DRAG - DRAG - DRAG - DRAG -
ACF, Elementor eller Gutenberg?

ACF, Elementor eller Gutenberg?

Custom WordPress-utveckling har länge präglats av en kombination av Advanced Custom Fields (ACF) och av inläggstyper (Custom Post Types, ”CPT”), men på senare tid har sidbyggare som Elementor, Divi, Beaver Builder m.m. blivit allt mer populära. Oavsett om du väljer...

läs mer
Optimera webbplatsen för Google Lighthouse [guide].

Optimera webbplatsen för Google Lighthouse [guide].

Ett av våra favoritverktyg för att mäta och bedöma kvalitén av en webbplats är Google Lighthouse. Lighthouse bedömer en webbplats genom att utföra granskningar (audits) inom kategorierna Prestanda (Performance), Tillgänglighet (Availability), Bäst praxis (Best...

läs mer
WordPress 5.8.

WordPress 5.8.

Nyligen släpptes den nyaste versionen av WordPress, nämligen WordPress 5.8 Tatum. Den nya versionen innehåller bland annat nya funktioner och förbättringar, vilket innebär en del förändringar kring hur ni kan arbeta med WordPress. I detta inlägg listar vi vad som är...

läs mer
7 tips som gör din WordPress-hemsida säker.

7 tips som gör din WordPress-hemsida säker.

Enligt statistik sker intrångsförsök var 39:e sekund och eftersom att en stor del av hemsidorna använder sig av WordPress, är också WordPress-sidor vanligt förekommande i dessa attacker. Det känns onekligen oroväckande, men som tur är finns det några enkla knep vi...

läs mer
6 digitala trender efter covid-19.

6 digitala trender efter covid-19.

I och med de senaste månadernas spridning av coronaviruset har vi märkt en påverkan på världsekonomier och våra vanliga liv. Det har blivit allt tydligare att vi åtminstone de närmsta 12–24 månaderna kommer att känna av effekterna i vårt samhälle och det blir nog...

läs mer
Tips för SEO 2020.

Tips för SEO 2020.

Ifall du driver en WordPress hemsida, så vet du hur viktigt SEO (Search Engine Optimization eller sökmotoroptimering) är. Problemet är att det som anses som god praxis inom SEO ständigt förändras och utvecklas. Det som du gjorde för ett år sedan anses som föråldrat...

läs mer