Hem

Kundcase

Om oss

Blogg

Kontakt

WordPress 5.8

WordPress 5.8

Nyligen släpptes den nyaste versionen av WordPress, nämligen WordPress 5.8 Tatum. Den nya versionen innehåller bland annat nya funktioner och förbättringar, vilket innebär en del förändringar kring hur ni kan arbeta med WordPress. I detta inlägg listar vi vad som är nytt i WordPress 5.8.

WordPress 5.8 är en större release och om ni inte använder en Managed WordPress hosting, måste ni manuellt utföra uppdateringen. (För kunder med underhållspaket har vi redan utfört uppdateringen).
Viktigt: Glöm inte att ta en komplett säkerhetskopia av er WordPress-installation inkl. databasen innan ni sätter igång.

Ny template editor i WordPress 5.8

WordPress 5.8 kommer med en ny feature som heter ”template editor”. Det är ett steg mot att kunna redigera hela hemsidan med hjälp av blockeditorn. Notera att detta är en frivillig feature som temat kan använda sig av. Om du inte ser Template-fliken när du redigerar en post, innebär det att ditt tema inte stödjer denna feature.

Vill du istället ha full kontroll på designen och bygga skräddarsydda layouter, rekommenderar vi att ni använder en pagebuilder istället.

WordPress 5.8 stödjer bildformatet WebP

WebP är ett modernt bildformat som minskar en bildfil med 25-34%, jämfört med traditionella PNG och JPG. Detta är en betydande skillnad och kan förbättra hastigheten på valfri sida. Det betyder att det numera går att ladda upp WebP filer direkt i WordPress utan att använda ett plugin.

Ett problem med bildformatet är att vissa äldre webbläsare inte stödjer bildformatet. Har ni många användare som använder en äldre browser kan vi rekommendera att ni använder ett bildkomprimeringsplugin. I sådana fall kan webbläsaren visa upp PNG/JPG som ett reservalternativ.

Andra ändringar i WordPress 5.8

  • Blockbaserad editor för Widgets
  • Mediabiblioteket använder inte längre infinite scroll, utan man har istället implementerat en ”Ladda fler”-knapp.
  • Möjlighet att kopiera länken direkt efter att en fil har laddats upp i mediabiblioteket.
  • Små ändringar i blockeditorn.