loader image

Meny

Skräddarsydd hemsida eller WordPress-tema: Vilket ska jag välja?

juli 2, 2020

När en hemsida ska byggas i WordPress bör man tänka över följande: Ska hemsidan bygga på ett WordPress-tema eller ska hemsidan byggas från grunden (skräddarsytt)?

Vad är ett WordPress-tema?

För att kunna svara på frågan behöver vi först veta vad ett WordPress -tema är. Ett tema är, enligt WordPress själva, det som definierar hemsidans övergripande utseende och känsla. Ett tema bestämmer till exempel var menyer och widgetar visas på hemsidan. Ett tema anger även standarden för färgscheman, teckensnitt och andra designfunktioner.

WordPress-tema eller Skräddarsydd design?

Den största skillnaden är självklart att skräddarsydd design betyder att hemsidan byggs upp från grunden. Med ett WordPress-tema är många designelement färdigdefinierade.

Båda alternativ har sina för- och nackdelar. Skräddarsydda hemsidor är ett bättre alternativ för vissa verksamheter, medan andra kan gynnas av att använda ett WordPress-tema.

I detta inlägg tittar vi på båda alternativ och ger dig förhoppningsvis svar på vilket du ska välja.

Skräddarsydd hemsida

Skräddarsydda hemsidor är alltså byggda från grunden. Eftersom att det inte finns en design att utgå från är det som att börja från ett blankt papper, vanligtvis sker detta i ett designprogram som Adobe Photoshop. I de flesta fall krävs någon med spetskompetens inom design- och webbutveckling för att bygga en skräddarsydd hemsida.

Fördelar med en skräddarsydd hemsida

 • Skräddarsydda hemsidor är unika. Det finns ingen annan hemsida i världen som ser ut som den. Att vara unik är en viktig egenskap för många företag, så detta är ett stort plus för många användare.
 • Skräddarsydda hemsidor är oerhört anpassningsbara. De kan byggas för att matcha dina verksamhetskrav på pricken, både i termer av design och funktionalitet.
 • De är SEO-vänliga. Det går visserligen att SEO-anpassa temabaserade hemsidor, men när man bygger en skräddarsydd hemsida kan man skippa sådant som inte behövs och fokusera strikt på SEO-struktur. Sökmotoroptimering handlar om mer än att använda rätt nyckelord, mycket handlar om att bygga en hemsida på rätt sätt så att en spindel enkelt kan läsa in dina sidor.
 • Skräddarsydda hemsidor är skalbara. I takt med att din verksamhet växer behöver hemsidan också växa och anpassas. Ifall man från början använt rätt teknologi som tillåter denna utveckling att ske, kommer processen vara smidig och sömlös – och kräver på så sätt inte en större investering i framtiden.

Nackdelar med en skräddarsydd hemsida

 • Skräddarsydda hemsidor är dyrare. Eftersom att webbutveckling är tämligen dyrt kostar det mer att köpa en skräddarsydd hemsida eftersom att det kräver fler utvecklingstimmar.
 • Skräddarsydda hemsidor tar längre tid att bygga. I vissa fall kan det ta flera månader att bli klar med hemsidan, vilket i sig är logiskt eftersom att allt byggs från början.

WordPress-tema

Självklart behöver inte alla verksamheter och bloggare en skräddarsydd hemsida. I många fall räcker det att hemsidan är byggd på ett WordPress-tema. Ett tema går i (i viss mån) att anpassa efter ditt brand och dina behov, vilket rent visuellt kan fungera utmärkt för just din verksamhet.

Fördelar med ett WordPress-tema

 • WordPress-teman är billigare. Det finns några gratis teman att välja på, men det finns även många premium teman som inte är allt för dyra. Det finns även många kostnadsfria plugins, så även där kan man spara en slant.
 • Hemsidor som utnyttjar ett WordPress-tema går mycket fortare att utveckla. Om du har en tight deadline så kan ett WordPress-tema spara veckor om inte månader av utvecklingstid. Anledningen är att all kod redan finns på plats, det enda som behöver göras är att anpassa designen och lägga in innehållet på rätt plats.

Nackdelar med ett WordPress-tema

 • WordPress-teman är mindre flexibla. Det går givetvis  att anpassa ett tema, men endast till en viss grad. Det är även svårt att kombinera teman med en anpassad teknisk lösning. Teman är byggda på vissa frameworks som kan göra det svårt att kombinera andra teknologier.
 • Det kan även vara så att ett tema inte längre är kompatibelt med ett eller flera plugin, om exempelvis uppdateringar för temat upphör. Då kan delar utav hemsidan (eller i vissa fall hela hemsidan) sluta fungera.
 • I de flesta fall är WordPress-teman inte automatiskt SEO-anpassade. Det kan vara så att vissa teman kommer med inbyggda SEO-lösningar, men det krävs ofta ordentlig omarbetning för att hemsidans struktur ska vara SEO-vänlig.

Sammantaget, bör min hemsida vara Skräddarsydd eller utgå från ett WordPress-tema?

Slutsatsen är att skräddarsydda hemsidor och hemsidor byggda på ett WordPress-tema båda har sina för- och nackdelar. Användare och  företag som har lite mer avancerade krav och kräver en robust, anpassningsbar hemsida bör välja en skräddarsydd hemsida, såvida de är villiga att investera tid och resurser i utvecklingen.  Å andra sidan är ett WordPress-tema att föredra för företag som behöver en enkel och pålitlig ”första”-hemsida.

Överväg för- och nackdelarna samt tillgängliga resurser för att veta vad som passar bäst.

- DRAG - DRAG - DRAG - DRAG -
ACF, Elementor eller Gutenberg?

ACF, Elementor eller Gutenberg?

Custom WordPress-utveckling har länge präglats av en kombination av Advanced Custom Fields (ACF) och av inläggstyper (Custom Post Types, ”CPT”), men på senare tid har sidbyggare som Elementor, Divi, Beaver Builder m.m. blivit allt mer populära. Oavsett om du väljer...

läs mer
Optimera webbplatsen för Google Lighthouse [guide].

Optimera webbplatsen för Google Lighthouse [guide].

Ett av våra favoritverktyg för att mäta och bedöma kvalitén av en webbplats är Google Lighthouse. Lighthouse bedömer en webbplats genom att utföra granskningar (audits) inom kategorierna Prestanda (Performance), Tillgänglighet (Availability), Bäst praxis (Best...

läs mer
WordPress 5.8.

WordPress 5.8.

Nyligen släpptes den nyaste versionen av WordPress, nämligen WordPress 5.8 Tatum. Den nya versionen innehåller bland annat nya funktioner och förbättringar, vilket innebär en del förändringar kring hur ni kan arbeta med WordPress. I detta inlägg listar vi vad som är...

läs mer
7 tips som gör din WordPress-hemsida säker.

7 tips som gör din WordPress-hemsida säker.

Enligt statistik sker intrångsförsök var 39:e sekund och eftersom att en stor del av hemsidorna använder sig av WordPress, är också WordPress-sidor vanligt förekommande i dessa attacker. Det känns onekligen oroväckande, men som tur är finns det några enkla knep vi...

läs mer
6 digitala trender efter covid-19.

6 digitala trender efter covid-19.

I och med de senaste månadernas spridning av coronaviruset har vi märkt en påverkan på världsekonomier och våra vanliga liv. Det har blivit allt tydligare att vi åtminstone de närmsta 12–24 månaderna kommer att känna av effekterna i vårt samhälle och det blir nog...

läs mer
Tips för SEO 2020.

Tips för SEO 2020.

Ifall du driver en WordPress hemsida, så vet du hur viktigt SEO (Search Engine Optimization eller sökmotoroptimering) är. Problemet är att det som anses som god praxis inom SEO ständigt förändras och utvecklas. Det som du gjorde för ett år sedan anses som föråldrat...

läs mer