Viktiga WordPress Plugins

Av Abbi

2020-02-12

WordPress plugin är ett väsentligt sätt för att anpassa och utöka funktionerna på din WordPress hemsida. God praxis – för att hålla en hög säkerhet på hemsidan och låga laddningstider – är att minimera antalet plugin på WordPress sidan. Det kan hända att plugin inte är kompatibla med varandra, de kan krascha, de kan göra sidan långsammare – varför det är sunt förnuft att endast installera de bästa WordPress plugin.

Vilka plugin ska man då välja? I detta inlägg undersöker vi först världens mest populära och välanvända WordPress plugin. Sedan tittar på lite mer okända WordPress plugin som möjligen kan fungera som klockrena plugin på just din sida.

Viktiga WordPress plugin

 

Detta inlägg skulle inte vara fulländat utan att nämna de mest användbara och använda plugin till WordPress. Nedan beskrivs det du behöver veta.

Från det tillfället att du publicerar din första blogg-post, så upptäcker du snart att din första spam-kommentar kommer in. Det som är värre är att volymen av spam kommer att öka allt eftersom din hemsida blir mer populär. Istället för att stänga av kommenterarna rekommenderar vi att installera Akismet.

Innan du börjar med SEO för att få upp din hemsida bland sökresultaten så måste Google först veta att du existerar. Det gör du genom en sitemap, och sättet att installera just den sitemap som Google vill är genom Google XML Sitemaps.

Du kanske har det bästa innehållet inom ditt område, men om du inte har optimerat innehållet för en sökmotor (SEO), så kommer du troligen inte att ranka högt på Google. Yoast SEO använder ett enkelt system för att tala om för dig vilka SEO faktorer som du sköter bra (grönt ljus), vilka områden som kan förbättras (gult ljus), och vilka områden som du inte sköter alls (rött ljus).

Om du planerar att tjäna pengar på din WordPress sida så kommer du behöva ett plugin som hjälper dig. WooCommerce är den i särklass bästa lösningen och gör den komplicerade uppgiften att skapa en e-handel relativt enkel.

Lite mindre populära plugin

När en viss sida – eller till om med hela hemsidan – fortfarande är under konstruktion, så vill du knappast att visa potentiella besökare ett error-meddelande. Händer det kommer troligen besökaren aldrig tillbaka. SeeProd erbjuder ett kvickt sätt att sätt upp en ”Kommer snar”-sida, och fångar även upp e-postadresser inför lanseringen. Samma plugin kan användas för att sätta din hemsida i ett utvecklingsläge, så att besökarna slipper se ett error.

Vissa tidningar, veckotidningar och andra sidor för att dela innehållet, såsom Medium, drar nytta av betalväggar, och begränsar tillgängligheten av innehållet endast för prenumeranter. Olyckligtvis kan en betalvägg negativt påverka din SEO och synligheten för din hemsida – ifall vanliga användare inte kan se ditt innehåll utan en prenumeration så kan Google inte indexera sidan ordentligt. Leaky Paywall tar fasta på problemet genom att erbjuda en rad olika betalväggar och fortfarande se till så att din sida är helt indexerbar av sökmotorer.

Ifall du skulle vilja samla besökares e-postadresser kan du experimentera på olika sätt för att få informationen du söker efter. OptimMonster innehåller en hel del olika alternativ att testa, allt från heltäckande välkomstmeddelanden till pop-ups m.m. Det är svårt att veta vilket sätt som fungerar bäst innan du testar, och detta plugin är en enkel metod för att testa flera olika metoder.

”Social proof” är oerhört viktigt, speciellt för hemsidor som säljer produkter online. Olika typer av meddelanden kan vara oerhört kraftfulla och påverka andra kunder till köp, t.ex. om ett meddelande som säger att ”Johan A från Stockholm har nyligen köpt en tröja”. Live Sales Notification är ett enkelt plugin som länkar din försäljning och ger notifieringar i realtid. På så sätt får du all social bevisning du behöver för din sida.

Trött på att någon stjäl dina bilder? Detta kan vara vanligt speciellt för en e-handel med fina bilder. Vissa sidor försöker tackla problemet genom att inte tillåta besökaren att högerklicka, men många kommer runt detta genom att ta en skärmdump istället. Ett bättre alternativ är att använda Image Watermark, som dekorerar din bild med ett vattenmärke. På så sätt kan besökaren fortfarande se, dela och spara bilden, men bilden kommer för alltid att vara din.

Så vilka plugin behöver jag?

När du tagit hand om all spam med Akismet, automatiserat din sitemap med Google XML Sitemaps, optimerat din hemsida för sökmotorer med Yoast SEO, och tagit fram en e-handel med WooCommerce, så har du en bra grund. Alla andra WordPress plugin du väljer att installera beror helt på vilken typ av hemsida du har och hur er verksamhet ser ut. Vad är målet med hemsidan och vilken funktionalitet behöver du för att nå det målet?

Även om det kan kännas smidigast att installera många av de tusentals plugins som erbjuds för WordPress, så är det viktigt att komma ihåg att hålla nere antalet plugin på din hemsida till ett minimum. När du har installerat de plugin du behöver, så ta några minuter för att avinstallera de plugin som du inte kommer behöva.

//Camido

Andra blogginlägg

Tips för SEO 2020

Tips för SEO 2020

Ifall du driver en WordPress hemsida, så vet du hur viktigt SEO (Search Engine Optimization eller sökmotoroptimering)...