Varför uppdatera WordPress

Av Abbi

2020-02-11

När uppdaterade du senast WordPress på din hemsida? Enligt statistik från WordPress.org har 30% av WordPress användare i skrivande stund uppdaterat till den senaste versionen 5.3. 22% av alla WordPress hemsidor använde version 5.2, medan oroväckande 34% använde en version äldre än 5.0.

Varför ska vi då uppdatera WordPress? Många kanske tycker det är onödigt eller tidsödande. Nedan förklarar vi varför WordPress alltid bör hållas uppdaterat.

Varför det är viktigt att hålla WordPress aktuellt

 

Vad händer ifall din webbplats drabbas av ett skadligt virus eller plötsligt tas över av hackare? Skulle ditt varumärke kunna ta skada? Skulle din inkomst eventuellt påverkas? Har du tillgång till en färsk backup som du kan använda för att återställa webbplatsen, eller skulle du behöva börja om från början igen?

Med dessa frågor i åtanke blir det viktigt att förstå varför WordPress-uppdateringar fortsätter att lanseras. Utvecklarna bakom WordPress (varav de flesta arbetar som volontärer) försöker konstant finna ett sätt att vara ett steg före hackare. När en sårbarhet upptäcks i WordPress, försöker hackare snabbt att utnyttja sårbarheten i de många hemsidor som använder WordPress innan problemet är åtgärdat.

Åtgärderna för dessa sårbarheter löses genom att WordPress-utvecklarna lanserar en ny WordPress version. Den nya versionen rullas inte ut automatiskt till alla webbplatser, utan behöver manuellt uppdateras.

Det är väldigt enkelt för hackare att se vilken version av WordPress som används, och om de upptäcker att en hemsida inte har uppdaterats till den senaste versionen vet de att de fortfarande kan utnyttja sårbarheten. Å andra sidan stoppas hackarna när de upptäcker att webbplatsen använder den senaste, uppdaterade versionen.

Så här uppdaterar du WordPress på ett säkert sätt

Att uppdatera WordPress är inte så tidskrävande eller riskfullt som du kanske har hört. Genom att följa dessa steg så kan din webbplats snart köras på den senaste WordPress versionen.

  1. Ta en backup på hela din webbplats, så att du alltid kan återställa till en tidigare version om något skulle gå fel under uppdateringen. Det finns ett flertal gratis WordPress plugin och andra verktyg som kan hjälpa med detta.
  2. Stäng temporärt av caching genom att avaktivera eventuella cache-plugin.
  3. Innan du uppdaterar själva WordPress, uppdatera först ditt WordPress tema och plugin. Du gör detta enklast i admin-användargränssnittet för din webbplats, under fliken ”Tillägg” (alt ”Plugin”).
  4. Nu är det dags att uppdatera WordPress, det gör du genom att klicka på Uppdatera WordPress i användargränssnittet.
  5. Nu när WordPress temat, plugin och WordPress i sig är uppdaterat är det dags att aktivera caching. Det gör du genom återaktivera det plugin som du avaktiverade i steg 2.
  6. Det nästsista steget är att titta på hur webbplatsen faktiskt ser ut för besökande användare. Ser allt ok ut och funkar fortfarande alla funktioner? Börja på startsidan och kika sedan igenom dina undersidor och poster tills du är nöjd.
  7. Till sist kan du återigen ta en backup för att säkerställa att du har en ny, uppdaterad webbplats som du enkelt kan återställa till ifall det skulle behövas.

Tänk om jag helt enkelt inte kan uppdatera WordPress?

Om du av någon orsak inte kan uppdatera WordPress just nu, så rekommenderar vi att du åtminstone döljer för hackare vilken version av WordPress din webbplats använder. Som tidigare beskrivet är det väldigt lätt för även en novis hackare att ta reda på vilken WordPress-version som används.

Som tur är så är det ganska lätt att dölja sin WordPress version så att hackarna inte ser att du använder en gammal version. Versionsnumret finns i en meta-tag i webbplatsens header-sektion. Denna tag talar om för webbläsaren vilken version av WordPress som används. Genom att lägga till följande rad:

remove_action(’wp_head’, ’wp_generator’);

till din functions.php fil, så kommer du inte bara att dölja versionsnumret för din WordPress. Du kommer även dölja versionsnumret för samtliga plugin som din webbplats använder.

Förhoppningsvis har du fått en inblick i varför det är väsentligt att uppdatera WordPress, varje gång en uppdatering släpps. På samma sätt måste ditt WordPress tema och andra plugin hållas uppdaterade, för att åtgärda eventuella sårbarheter och/eller buggar och hålla din webbplats så säker som möjligt. Om du har några frågor på hur du kan uppdatera WordPress eller ditt tema, kontakta oss när som helst.

//Camido

Andra blogginlägg

Tips för SEO 2020

Tips för SEO 2020

Ifall du driver en WordPress hemsida, så vet du hur viktigt SEO (Search Engine Optimization eller sökmotoroptimering)...