Hem

Kundcase

Om oss

Blogg

Kontakt

Funkar inte flash på din hemsida? 5 skäl att undvika det

Adobe Flash får vissa hemsidor att se riktigt bra ut och en attraktiv hemsida kan, som vi vet, vara väldigt lönande för ert företag. Tyvärr har Flash ett flertal nackdelar, varför du borde tänka till en gång extra innan du väljer att använda eller fortsätta använda det. I den här artikeln har vi beskrivit de nackdelar som användandet av Flash kan leda till.

Svårt att uppdatera en hemsida med Flash

Hemsidor hanteras hanteras vanligtvis genom Contemt Management System som WordPress. Eftersom WordPress är så pass välkänt och välanvänt innebär det att det finns ett flertal experter som kan hjälpa dig ifall du skulle behöva hjälp. Utan större tekniska kunskaper kan du själv hantera förändringar i text och bild.

Men med Flash installerat blir saker svårare och en stor anledning till att undvika Flash är av skälet att det är svårt att uppdatera på egen hand. Att anställa någon annan för att göra det åt dig kan bli en utdragen och kostsam historia, vilket tar både tid, ork och resurser från dig att fokusera på det centrala – att utveckla din verksamhet.

Flash är inte kompatibelt med webbläsaren

Eftersom Flash inte fungerar som vanlig HTML, stöter vi på en hel del svårigheter med användningen, till exempel:

  • Sökfunktionen för att hitta text på en sida fungerar inte (CTRL+F).
  • Att göra texten på sidan mindre eller större fungerar inte, vilket tvingar besökaren att läsa i den textstorlek som utvecklaren har valt.
  • Knappen “Bakåt” fungerar inte. Använder vi webbläsarens bakåt-knappen i ett Flash-objekt tas vi inte tillbaka ett steg i objektet som vi tror – utan vi lämnar hela objektet.
  • Färgen på länkar fungerar inte som i HTML, vilket leder till att vi inte kan se vilka hemsidor vi tidigare besökt.

Flash är inte mobilvänligt

Sökmotoroptimering (SEO) har blivt en allt vanligare term i diskussioner om Google ranking. Företag med lyckad SEO på sin hemsida syns mer på Google och ger ditt företag en trovärdighet hos potentiella kunder. För att lyckas med sin SEO måste man alltså optimera sin hemsida för sökmotorerna, men Flash går tyvärr åt motsatt håll.

Anledningen är att en sida som är uppbyggd med Flash inte kan indexeras av sökmotorer lika lätt som en sökmotor kan indexera en sida som är uppbyggd med HTML. Det är alltså en stor fördel att använda sig av HTML, om du vill att ditt företag ska synas högre upp på Google.

Flash leder inte till bättre SEO

Har du ibland stött på hemsidor som fungerar utmärkt på din dator men som inte alls fungerar på mobilen? Om du har en hemsida som använder Flash har du antagligen stött på problemet själv, om du besökt din hemsida från en Android-mobil. Anledningen är att många hemsidor inte stödjer Flash – i denna guide kan du läsa mer exakt om vilka enheter som stödjer Flash.

Stödet för Flash upphör

Den största anledningen till att inte använda Flash längre, är kanske den som Adobe själva uppger. Företaget kommer nämligen att sluta uppdatera och erbjuda stöd för Flash i slutet av 2020. I artikeln nämns att standarer som HTML5 har mognat tillräckligt och uppmanar användare av Flash att använda några av de andra formaten.

Vissa utvecklare använder fortfarande sig av Flash för att skapa hemsidor. Det kan vara för att de vill använda verktyg som de fortfarande är bekväma, men vi vill uppmana dig att undvika dig att försöka undvika Flash-källan.